当前位置:首页 > 国际交流 > 合作动态 > 学术交流 > 英国德蒙福特大学杨圣祥教授学术报告
来源:Super User     发布日期:2017年04月08日   |    关注:424

报告题目:Evolutionary Computation for Dynamic Optimisation Problems

报告时间:410日(周一)下午14:30

报告地点:院楼531报告厅

报告人:杨圣祥教授

报告简介Evolutionary Computation (EC) encapsulates a class of stochastic optimisation algorithms, which are inspired by principles from natural and biological evolution. EC has been widely used for optimisation problems in many fields. Traditionally, EC methods have been applied for solving static problems. However, many real world problems are dynamic optimisation problems (DOPs), which are subject to changes over time due to many factors. DOPs have attracted a growing interest from the EC community in recent years due to the importance in the real-world applications of EC. This talk will first briefly introduce the concept of EC and DOPs, then review the main approaches developed to enhance EC methods for DOPs, and describe several detailed approaches developed for EC methods for DOPs. Finally, some conclusions will be made based on the work presented and the future work on EC for DOPs will be briefly discussed.

杨圣祥教授简介1999年获东北大学博士学位。1999-2012年,分别在英国King's College London(伦敦国王学院),University of Leicester(莱斯特大学)和 Brunel University(布鲁内尔大学)工作。现任英国De Montfort University(德蒙福特大学)计算机科学与信息学院教授和计算智能研究中心主任,湖南省芙蓉学者计划和北京市第十二批海聚工程入选专家。杨教授长期从事计算智能理论、方法及应用研究,在计算智能方法、进化计算求解动态优化问题、智能网络优化等方面的研究做出了突出贡献,其研究工作得到英国工程和物理科学基金会、英国皇家工程学会、英国皇家学会、欧盟以及工业界的大力资助,先后承担了20余项科研基金项目,总金额达200万英镑。出版英文编著2部,编辑国际会议论文集7, 发表论文220多篇, 其中SCI期刊论文60余篇, 包括IEEE汇刊长文近30篇。杨教授应邀担任8种国际刊物的副主编或编委,担任国际大会程序委员会主席和分会主席30余次和国际会议程序委员会委员90多次,做国际会议大会报告或专题报告10次,并担任IEEE 计算智能协会进化计算技术委员会和智能系统应用技术委员会委员,IEEE计算智能协会进化计算技术委员会动态和不确定环境下的进化计算专家组主席,和IEEE计算智能协会智能系统应用技术委员会智能网络系统专家组创始主席。